هنگامی که در اینترنت گشت و گذار می کنید، متوجه خواهید شد که موانع دیجیتالی زیادی برای شما ایجاد شده است. همانطور که اینترنت به تکامل خود ادامه می دهد، فناوری های که محتوای اینترنتی را بر اساس موقعیت جغرافیایی شما محدود می کند نیز تغییر می کند. در حالی که اعمال محدودیتهای آنلاین برای ISP ها و کسبوکارها آسانتر میشود، ابزارهایی برای کمک به کاربران برای عبور از این موانع دیجیتال پدید آمده است.
سه مورد از این ابزارها وجود دارد: VPN ها، سرورهای پروکسی و Smart DNS. در حالی همه آنها که عملکرد مشابهی دارند، اما این کار را به روش های بسیار متفاوتی انجام می دهند. بسته به نیازها و خواسته های شما برای حفظ حریم خصوصی و امنیت، ممکن است برخی از این ابزارها برای شما مناسب تر باشند. در این مقاله خواهید دید که تفاوت بین Smart DNS، پروکسی ها و VPN ها چیست؟ چه زمانی باید از هر کدام استفاده کرد؟ مزایا و معایب هر کدام چیست؟
تفاوت بین VPN، پروکسی و Smart DNS چیست؟
برای توضیح تفاوت های اساسی بین این سه سرویس، فرض کنید در یک سفر کاری در یک کشور خارجی هستید و میخواهید برنامه تلویزیونی مورد علاقه خود را به صورت زنده تماشا کنید. وقتی وارد سرویس استریم ( ماند دیزنی پلاس، آمازون پرایم، نتفلیکس و غیره) می شوید، متوجه میشوید که اصلاً نمیتوانید از کشوری که در آن هستید به سایت دسترسی داشته باشید یا اینکه کلا با محتوای متفاوتی مواجه می شوید. حال برای دسترسی به محتوای فیلم و سریال مورد علاقه خود، سه گزینه دارید: VPN، سرور پروکسی یا Smart DNS.
1. خرید VPN
خرید VPN امن ترین و مطمئن ترین راه برای دسترسی به محتوای مسدود شده است. یک VPN به شما امکان می دهد به شبکه خصوصی مجازی آن دسترسی داشته باشید (این همان چیزی است که VPN مخفف آن است). VPN آدرس IP واقعی شما را پنهان می کند و به شما یک آدرس مجازی اختصاص می دهد. این باعث می شود که ترافیک شما از طریق سروری که در یک کشور دیگر قرار دارد، منتقل شود. علاوه بر این، VPN فعالیت و داده های شما را رمزگذاری می کند.
2. سرور پروکسی
سرور پروکسی مشابه با VPN کار می کند اما سطح امنیت یا ناشناس بودن یک VPN را ارائه نمی دهد. پروکسی کامپیوتری است که بین شما و اینترنت قرار می گیرد و ترافیک اینترنت شما را منتقل می کند. یک آدرس IP ناشناس جدید توسط پروکسی به شما اختصاص داده شده است و تمام ترافیک اینترنت شما ابتدا از طریق سرور پروکسی ارسال می شود. بنابراین به نظر می رسد که درخواست شما برای تماشای برنامه تلویزیونی مستقیماً از آن پراکسی و آدرس IP آن می آید.
این روش دیگری برای پخش محتوای ویدئویی مسدود شده در پلتفرم های استریم است. با این حال، برخلاف VPN ، سرورهای پروکسی می توانند تمام درخواست ها و فعالیت های آنلاین شما را ثبت و ضبط کنند. اگر سرور توسط مجرمان سایبری هک شود، تمام فعالیت های شما در آن سرور می تواند در دسترس هکرها باشد.
3. Smart DNS
Smart DNS توانایی رفع محدودیت محتوا در مناطق محدود جغرافیایی را دارد، اما آدرس IP شما را پنهان نمی کند و هیچ یک از داده های شما را رمزگذاری نمی کند. DNS هوشمند با استفاده از سرورهای پروکسی DNS، باعث می شود تا وبسایتها و پلتفرمهای استریم تصور کنند درخواستهای DNS شما از کشورهای مجاز میآیند.
در حالی که VPN تمام فعالیت ها و داده های شما را از طریق تونل خصوصی خود رمزگذاری و منتقل می کند، Smart DNS فقط یک جنبه کوچک از فعالیت شما را تغییر می دهد. اگرچه Smart DNS هیچ گونه امنیت اضافی ارائه نمی دهد، سرعت بالاتری را ارائه می دهد.
از کدام سرویس استفاده کنیم؟
اینکه از کدام سرویس استفاده کنید به چند عامل بستگی دارد که بزرگترین آن میزان امنیت و ناشناس بودن شما در اینترنت است. با این حال وقتی قیمت، حریم خصوصی، امنیت و عملکرد هر یک از خدمات را در نظر بگیرید، خرید وی پی ان همیشه در صدر قرار خواهد گرفت.
چه زمانی از VPN استفاده کنیم
وب گردی: اگر در حال وبگردی هستید یا به اطلاعات حساس آنلاین دسترسی دارید، یک VPN داده های شما را رمزگذاری می کند و از هکرها و مجرمان سایبری ایمن نگه می دارد.
اتصال به Wi-Fi عمومی: اگر به Wi-Fi عمومی یا سایر شبکه های ناامن متصل می شوید، خرید VPN ضروری است. مجرمان سایبری اغلب شبکه های ناامن را از طریق حملات MITM هک می کنند و می توانند به داده هایی که از طریق شبکه منتقل می کنید دسترسی داشته باشند. یک VPN داده های خصوصی شما را در برابر این کلاهبرداران سایبری ایمن نگه می دارد.
دسترسی به محتوای مسدود شده: در حالی که پراکسی ها ممکن است برای دسترسی به انواع خاصی از محتوای مسدود شده کار کنند، بسیاری از سرویس ها و وب سایت ها دارای ابزارهایی برای مسدود کردن پروکسی هستند. هنگام تماشای Netflix، استفاده از VPN ها بهترین انتخاب است.
باز کردن سایت های فیلتر شده: با استفاده از VPN به سادگی می توانید سایت های فیلتر شده از جمله یوتیوب، توییتر، فیسبوک و غیره را به راحتی باز کنید.
چه زمانی از پروکسی استفاده کنیم
دور زدن فایروال ها: برای دسترسی به یک سرویس استریم مانند نتفلیکس یا وب سایت محدود، ممکن است یک سرور پروکسی کافی باشد. با این حال، این مورد معمولاً فقط در صورتی صادق است که با دادههای مهم سر و کار نداشته باشید و نیازی به پنهان کردن فعالیتهای آنلاین خود نداشته باشید. همچنین باید بدانید که برخی از سرویسها مانند Netflix دارای فناوری ضد پروکسی هستند و ممکن است سرورهای پروکسی شناخته شده را مسدود کنند.
هنگام استفاده از یک سیستم عامل قدیمی: پروکسی ها برای عملکرد بهینه نیازی به نصب نرم افزار ندارند. اگر سیستم عامل کند یا قدیمی دارید، این می تواند به نفع شما باشد. VPN ها می توانند سرعت اینترنت شما را کاهش دهند، در حالی که پروکسی ها بر عملکرد دستگاه شما تأثیر نمی گذارد.
چه زمانی از Smart DNS استفاده کنیم
دسترسی به محتوای استریم با سرعت پخش بالا: مزیت واقعی Smart DNS نسبت به VPN ها و پروکسی ها سرعت بالای آن است. شما همچنین با کپچا در وب سایت ها و سرویس ها مواجه نخواهید شد. Smart DNS باعث می شود تا سرویس استریم تصور کند که درخواست شما از کشورهای مجاز و تحت پوشش می آید.
استفاده روی کنسول های بازی: امکان استفاده از VPN بصورت مستقیم روی کنسول های بازی PS4 یا Xbox بصورت مستقیم وجود دارد. بنابراین با استفاده از Smart DNS میتوانید محدودیت ها و تحریم های بازی ها را دور بزنید.
جمع بندی: VPN در مقابل پروکسی و Smart DNS
VPN ها، پروکسی ها و Smart DNS همه ابزارهایی هستند که تجربه شما از اینترنت را بهبود می بخشند. با این حال، نحوه انجام این کار و حریم خصوصی ارائه شده توسط هر کدام کاملاً متفاوت است.
از نظر حریم خصوصی و امنیت، VPN ها از پروکسی ها و Smart DNS بسیار بهتر هستند. در حالی که پروکسی ها IP شما را پنهان می کنند، از نظر امنیت، حرفی برای گفتن ندارند. از طرفی، Smart DNS برای پخش محتوا میتواند انتخاب خوبی باشد.
اما با در نظر گرفتن قیمت، حریم خصوصی، امنیت و عملکرد، VPN ها مطمئناً در صدر قرار می گیرند.